Guide till kajakpaddling på Vättern

Jag har varit kajakguide på Vättern i snart 15 år, drivit flera kajakbaser runt Vättern och även haft en stor kajakbutik – här är mina tips till dig som är relativt ny på kajakpaddling och som vill uppleva sjön, öarna och resmål längst med strandkanterna! 

Denna guide innehåller:

  • Kort om Vättern

  • Kort om kajakpaddling

  • Här kan du hyra kajak

  • Guidade kajakturer

  • Besöksmål

  • Att tänka på

  • FAQ

  • Allemansrätten – dina skyldigheter och respekten för lokalsamhället


Kort om Vättern

Vättern är Europas femte största sjö och Sveriges näststörsta. Den är som djupast 128 meter och den är känd för sitt klara, kalla vatten. Det är ca 30 mil runt sjön och det är väl ingen som missat Vätternrundan som går av stapeln i juni varje år.
Tidigare var det vattendrag som logistiskt förde människor samman då det var lätt att transportera sig över vattnet, idag är det lätt att tänka att det är något som skiljer oss åt. Vi förflyttar och transporterar oss sällan över vattnet längre. Men ändå finns det väl inget annat som binder samman människor så mycket som just vatten!
Runt Vättern lever människor, djur och växter som alla älskar och är beroende av sjön. Under nätverket Runt Vättern kan du som bor i området eller besöker oss som gäst lära dig mer om vad som finns att se och göra på och runt sjön.


Kort om kajakpaddling

Kajakpaddling är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen på, att komma närmare platser som annars är svårtillgängliga. Det bjuder in till starka naturupplevelser och med den medföljande respekten man som besökare vill ge till de platser man besöker.

Det finns en del saker som kan vara bra att känna till som nybörjare på kajakpaddling. Här är mina tips som specifikt vänder sig till dig som vill paddla kajak i Vättern. En sjö som kallas ”Vilda Vättern”, nu vet du det – och snart vet du även hur du kan njuta av den upplevelsen!

När du paddlar kajak har du utöver kajaken även en paddel med två blad, ett kapell som hindrar vatten från att droppa ner på dina knän i sittbrunnen, samt en flytväst. Det är standard, utöver fler prylar som såklart kan användas.

Det är vanligast att kajaker är i plats eller i glasfiber. Den förstnämnda tål vad som helst typ men är tung, den andra är lättare men kan spricka, fast kan och andra sidan lagas och bli som ny igen. De kajaker som paddlas av en person kallas för enkelkajak (K1), och de som paddlas av två personer (likt en tandemcykel) kallas för dubbelkajak (K2).

Här kan du hyra kajak


Woods & Water och VätternKajak

Det finns ett antal kajakuthyrare runt Vättern. Den största av dem är VätternKajak (som jag drev mellan 2012-2022 - idag har vi ett gott samarbete och dessa kajaker kan bokas både via mig på Woods & Water eller direkt hos VätternKajak). Vätternkajak har baser vid Omberg, i Harge, i Olshammar och i Granvik. Det är självbetjäning som råder vid alla dessa. Vid bokningstillfället får man en kod så man kan låsa upp den/de kajaker man bokat. Man hyr utrustningen på egen hand och fattar själv beslut utifrån de väder-, våg- och säkerhetskunskaper man har.

 

Kayakomat

Det finns Kayakomater i Motala, Gränna och Jönköping. Det är självbetjäning även här. Man hyr utrustningen på egen hand och fattar själv beslut utifrån de väder-, våg- och säkerhetskunskaper man har.

Whatsup rental

Det tycks även finnas en kajakuthyrning i Hjo som har öppet soliga sommardagar. Hänvisar er vidare till webben för att bekanta er med den uthyrningen.

Guidade kajakturer

Det finns flera anledningar till att paddla med en guide och det har inget att göra med om man är erfaren eller ej. För en del är det en trygghet, för andra ett sällskap och för en del vill man få en överblick av området eller fördjupade kunskaper om platsen man besöker. En vanlig kommentar efter en guidad paddling är ”Tänk så mycket jag gått miste om, om jag inte hängt med på den här turen!”.

6 anledningar till att paddla med någon som kan platsen:
1, Denna någon är bekant med hur vågor och väder kan te sig på platsen
2, Denna någon har förmodligen kunskaper i kamraträddningar och framförallt hur man undviker att hamna i en sådan situation i första taget.
3, En lokalguide kan berätta en massa intressanta saker om de vackra platser man passerar eller besöker. Naturen är alltid vacker – men att dessutom få en större förståelse för platsen och det liv som lever där gör den extra intressant
4, Du är med och bidrar en levande landsbygd och det du får till dig under upplevelsen kan du förmedla vidare – så hjälper vi varandra att dela magin!
5, Vissa platser ska undvikas, inte för att de är dolda pärlor utan just för att de kan vara extra svåra att passera eller för att det för tillfället är fåglar som ska få häcka ostört under några veckor.
6, Du får med dig tips kring paddelteknik och annat bra att tänka på som du har nytta av när du besöker området på egen hand nästa gång!

 

Här är en lista med företag som ordnar guidade kajakturer i Vättern:

1,Woods & Water of Sweden
Turer: Kvällspaddling till Ombergs grottor, Kajakcamping i Norra Vätterns skärgård.
Kursverksamhet: Nej, men prova-på och kom-i-gång för privata sällskap.

2, Naturvägledare Norra Vättern
Turer: Upplev Vättern i kajak, Födelsedagsäventyr-special
Kursverksamhet: Ja! Här kan man ta paddelpass och få fördjupade kajakkunskaper.

Jaha… hoppsan, där tog listan slut. Har ni fler tips på aktörer så hojta gärna till!


Besöksmål

Vättern är ju en ganska stor och karg sjö och även om det finns över 800 öar här så är de flesta av dem i Norra Vätterns skärgård.

Norra Vätterns skärgård
Det här är en liten skärgård som är klart trevligast att besöka utanför de stora semesterveckorna. Det är en fantastisk plats, men tyvärr också väldigt mycket motor- och segelbåtar. Om du har möjlighet så besök skärgården i mellansäsongerna eller under vardagar utanför semestertider.
Av alla öarna är det endast fem som man får övernatta på – för mer information se https://www.sveaskog.se/upplev-naturen/besoksomraden/ekopark-norra-vatterns-skargard/

Omboöar
En miniskärgård som man paddlar runt på typ en timme, men fin. Därmed också lämplig för barnfamiljer brukar jag säga. Samma sak gäller här som för Norra Vätterns skärgård. Det är mycket båttrafik här under högsäsong, försök om möjligt komma en dag då det inte är så högt tryck här så får du ut mer av din paddelupplevelse. Då vinden ofta kommer från väst, så är dessa öar i den västra delen av Vättern ofta skyddade från vinden.

Motala & Karlsborg – med Göta Kanal
Två städer på varsin sida om Vättern, men de har båda gemensamt just att de ligger vid Vättern -  och att de båda har Göta Kanal! Vissa sträckor är mer paddelvänliga än andra vad gäller kanalen, och kajakerna behöver bäras runt slussarna. Här kan du läsa mer om paddling på Göta Kanal.
Under vintern kan kanalen stängas och vissa passager töms på vatten för att kanalen ska underhållas. Håll dig därför uppdaterad på Göta Kanals hemsida för att se vad som gäller.


Vadstena, Hjo & Gränna
Vadstena, Hjo och Gränna är tre små mysiga städer där man kan lägga upp kajaken nära stan för att sedan ta en promenad bland kullerstensgator och äta glass. Bara det…
I Vadstena kan man ta en tur runt vallgraven och sedan dra upp kajaken i parken framför slottet. Snacka om kunglig entré!

Omberg
Dramatiska klippor som stupar ner i Vättern och ett antal grottor i olika storlekar på det. Ja, Omberg som paddeldestination är väl värt ett besök. Den här platsen har en alldeles särskild magi över sig, om du tar det varsamt och möter berget med respekt, kommer du märka att även ditt sjätte sinne aktiveras här.

Men här ska man vara medveten om att under en sommarsäsong är det bara paddelvänligt hälften av dagarna. Omberg är beläget i den östra delen av Vättern och just här är vindarna som oftast kommer från sydväst extra starka. Här finns inget skydd att ta när det blåser upp, och det är i stort sett endast möjligt att göra landstigning vid Älvarumsudde och på de norra stenstränderna. Vill man paddla och sova över så är det Älvarums udde som gäller, eller om man föredrar strapatser så kan man vid lägre vattenstånd finna sig en plats på någon av stränderna uppe i norr. Annars är Borghamn Strand ett bra övernattningsalternativ (de har en fin trädgård där du som tältare kan betala för att övernatta… och äta!).

Att tänka på

Vilda Vättern
Vättern är en stor sjö, och det är en kall sjö. Dessutom blåser det lätt och ofta upp här, inte sällan utan förvarning. Tänk på att kolla väderprognoserna ordentligt, gärna både innan och under turen. Planera i förväg vart du ska kunna gå i land om du behöver, och att du kommer tillbaka till fastlandet om du beger dig ut i övärlden.

Närmare land
Dina kunskaper avgör hur långt ut från land du paddlar. Oftast är det bäst att ligga nära kanten, om inte terrängen eller vågorna gör det svårt. Det är vanligt att man som ovan paddlare ligger väl långt från strandkanten, tänk att ligga så pass nära att du ska kunna simma med kajaken i ena handen in till strandkanten om du tippar men inte tar dig i kajaken igen.

Respekt
Respekt för det oförutsedda – men också för det du inte kan se.
Den plats du besöker är någons hem, här lever växter, djur och lokalinvånare för vilken de här platserna betyder allt. Vi delar den gärna – men ber dig besöka vårt hem med ett mindset av att ”ta emot”, istället för att ”ta”. Vill du ha lokala tips – fråga dig gärna fram. Och om du finner en avskild pärla i naturen – behåll dem för dig själv och geotagga den inte – på så vis fortsätter vi tillsammans behålla våra pärlor runt Vättern.


FAQ

Vad händer om man välter med kajaken?
Du hinner förmodligen knappt inte ens bli våt i håret innan du är ur kajaken och ovan ytan igen. Överdrift, men det går snabbt och lätt att ta sig ut. På kapellet har du ett handtag som du drar åt sidan för att sedan glida ur kajaken.  Det kan vara tryggt att veta att när man börjar träna på att rolla (vända runt med kajaken) så är det första steget att lyckas sitta kvar i kajaken utan att trilla ur.  Detta gäller då de kajaker som oftast används i uthyrning och för guidade turer, vill säga.

Kan man paddla med små barn?
Om du hyr kajak så gör du vad du själv vill med den, så länge den återlämnas i korrekt skick.
Vill du paddla med barn så är det upp till dig. Svenska Kanotförbundets rekommendation är dock att varje person som deltar på kajakpaddling ska kunna simma minst 200 meter.
Kan barnet simma men är för litet för att paddla sin egen kajak så kan ni paddla en dubbelkajak där barnet sitter i den främre sittbrunnen och den vuxne i den bakre, varifrån man också styr med pedalerna.

Kan man ta med sig en hund i kajaken?
Det är möjligt. Kolla med din kajakuthyrare eller guide om vad som gäller. Vissa dubbelkajaker har en större packlucka mellan de två sitsarna där det brukar vara populärt att ha hund (med flytväst).

Jag har aldrig paddlat förut, får jag följa med på en guidad tur då?
Såklart! Det finns turer för alla! Det brukar stå beskrivet vilka färdigheter som krävs för respektive tur.

Kan man hyra kajak per timme?
Jag vet ingen i Vättern som hyr ut per timme, endast per dag. Men det ju ändra sig. Det är nog mer vanligt vid bemannade kajakuthyrningar på överfulla badstränder – medan den typen av paddling som är vid Vättern bjuder in till längre turer i fantastisk natur. Ta dig tiden och njut av den!

Behöver man våtdräkt eller torrdräkt.
Det beror på temperaturen i vattnet, hur långt ut du paddlar, vilket djup du paddlar på, hur vädret är och en mängd andra parametrar. Dräkterna är en dyr investering och sällan något man tillhandahåller som aktör. Därför är också uthyrningar och turer ofta begränsade till tider på året då det är varmare i vattnet.  

Köpa kajak

Vill du köpa kajak?
Tips från mig som gammal kajaksäljare är att du först bekantar dig med kajakpaddling, genom att följa med på tur, gå en kurs eller hyra kajak några gånger. Då lär du dig på vilket sätt du paddlar, vart du gillar att paddla och hur ofta du paddlar samt varför. Allt det vill en kajaksäljare veta för att finna den bästa kajaken till dig.
Plastkajaker håller länge, har högt andrahandsvärde och du kan säkert hitta något bra på Blocket. Vet du däremot att du kommer behålla din kajak länge så satsa på en glasfiberkajak och vårda den väl, när den tar skada så lagar du den (eller lämnar in den på lagning) och så blir den som ny igen.
Välj också rätt paddel – skippa de med billigare med aluminiumskaft, de är tunga och du kommer vilja ha en lätt paddel, det är halva upplevelsen. Låt inte paddeln försämra kajakupplevelsen.

Vill du köpa kajak så bege dig till en handlare som är expert på just kajak specifikt, inte till en butik som säljer 3000 andra prylar. Hos de mindre kajakbutikerna får du också bra support och lättare hjälp om något inte är som förväntat med kajaken.



Allemansrätten – dina skyldigheter och respekten för lokalsamhället

På och vid vatten gäller Allemansrätten, och liksom i naturreservat kan andra och fler regler gälla. Som jag nämnt tidigare får man exemplevis inte övernatta på öarna vid Ombo eller i Norra Vätterns skärgård, med få undantag. Inte heller flyga med drönare eller göra upp eld utanför anlagda eldstäder.

Men överlag kan man tänka på den gamla vanliga ramsan, ”Inte störa, inte förstöra” – vanligt vett kommer man långt med. Och att man tänker på att där man själv är besökare, där är det någon annan som bor, oavsett livsform.

Här är ett dokument som handlar specifikt om Allemansrätten och kajakpaddling:
https://www.naturvardsverket.se/4ac64c/globalassets/media/publikationer-pdf/8500/978-91-620-8527-8.pdf



Övrigt & Kontakt


Är det något du saknar i guiden så maila gärna info@woodsandwater.se så förbättrar vi den tillsammans. Det här är ett första utkast kan man säga, så tipsa gärna om mer saker du vill veta så fyller jag på den.